Шумська міська рада - об'єднана територіальна громада

Тернопільська область, Кременецький район

ПРАВИЛА УКЛАДАННЯ ТА ВИКОНАННЯ ДОГОВОРУ ПОЗИКИ

Дата: 18.10.2017 15:36
Кількість переглядів: 8297

 

       Одним із найпоширеніших видів договорів є договір позики, або як його ще називають «передача коштів під розписку».,оскільки він  застосовується майже у всіх сферах нашої життєдіяльності, наприклад, коли Ви позичаєте гроші або сплачуєте аванс за якісь роботи згідно статті 1046 Цивільного кодексу України, за таким договором одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов’язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

        Закон не вимагає нотаріального посвідчення договору позики, проте за домовленістю сторін чи на вимогу однієї з сторін, договір може бути нотаріально посвідчений,оскільки згідно статті 1047 Цивільного кодексу України договір позики укладається у письмовій формі, якщо його сума не менш як у десять разів перевищує встановлений законом розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, а у випадках, коли позикодавцем є юридична особа, - незалежно від суми.

      Договір позики вважається укладеним в момент здійснення дії по передачі предмета договору на основі попередньої домовленості. Ця особливість реальних договорів зазначена в ч.2 статті 640 Цивільного Кодексу України: "Якщо відповідно до акта цивільного законодавства для укладення договору необхідні також передання майна або вчинення іншої дії, договір є укладеним з моменту передання відповідного майна або вчинення певної дії".

       Позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України.

      Частиною першою статті 1050 Цивільного Кодексу України передбачено, що якщо позичальник своєчасно не повернув суму позики, він зобов'язаний сплатити грошову суму відповідно до статті 625 Цивільного Кодексу,з якої випливає, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

      У разі неповернення позичальником суми позики своєчасно його борг складатиме:

   - суму позики з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення грошового зобов'язання;

   - проценти за позикою, якщо інше не встановлено договором або законом, нараховані відповідно до договору позики або облікової ставки НБУ за весь строк користування позиченими коштами

   - три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір не встановлено договором або законом.

      При цьому індекс інфляції, 3% річних від простроченої суми (стаття 625 ЦК України) та проценти за позикою (стаття 1048 ЦК України) підлягають сплаті до моменту фактичного повернення боргу.

       Отже, при оформленні договору позики (розписки) необхідно дотримуватися основних вимог щодо оформлення такого договору у формі розписки, а саме:

  • має бути чітко зазначена особа, яка отримує грошові кошти, а також зазначені її паспортні дані;
  • має бути вказана сума, яку особа отримує (вказана цифрами та прописними буквами);
  • має бути передбачений кінцевий термін повернення отриманих коштів;
  •  разі, якщо кошти передаються під відсотки – має бути передбачена ставка, під яку отримуються кошти;
  • при передачі коштів в іноземній валюті – має бути зафіксований курс, за яким боржник має повертати кошти;
  • після підписання договору необхідно підписати акт прийому-передачі грошових коштів в двох екземплярах (по одному – для кожної сторони);
  • після підписання договору, кредитор (позикодавець) повинен отримати від боржника копію паспорту та ідентифікаційного коду;
  • при передачі в якості забезпечення договору позики рухомого/нерухомого майна, оформлюється договір іпотеки/застави, який в обов’язковому порядку має бути посвідчений нотаріусом.

       Позичальник має право оспорити договір позики на тій підставі, що грошові кошти або речі насправді не були одержані ним від позикодавця або були одержані у меншій кількості, ніж встановлено договором. Договір оспорюється у судовому порядку, при цьому в якості доказів наводяться будь-які письмові, речові докази,крім свідчень свідків. Оскільки, свідченнях свідків допускаються як докази у випадках , коли договір був укладений під впливом обману, насильства, зловмисної домовленості представника позичальника з позикодавцем або під впливом тяжкої обставини. (стаття 1051 ЦК України).

        У разі невиконання позичальником обов'язків, встановлених договором позики, щодо забезпечення повернення позики, а також у разі втрати забезпечення виконання зобов'язання або погіршення його умов за обставин, за які позикодавець не несе відповідальності, позикодавець має право вимагати від позичальника дострокового повернення позики та сплати проценті, якщо інше не встановлено договором.

 Крім того, за домовленістю сторін борг, що виник із договорів купівлі-продажу, найму майна або з іншої підстави, може бути замінений позиковим зобов'язанням, що надає можливість замінити первісне зобов’язання, новим зобов’язанням, позиковим-між тими самими сторонами. А підставою для укладення договору позики буде угода про припинення  первісного зобов’язання. (стаття 1051 ЦК України).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь